Friday, November 7, 2008

Political Analysis of the American Elections

This post is in Ukrainian language:

Політичний Аналіз Американських Виборів

Ці нотатки було написано у відповідь на цей постінг:
http://bohdanp.multiply.com/journal/item/188/188

Щодо моралі можна подискутувати, а от щодо інтелектуальних здібностей, автори цього листа не занадто далекозорі. Поняття червоних і синіх штатів досить химерне. За останні 15 років тільки 17 штатів були завжди синіми і тільки 16 завжди червоними. А ще 17 змінювали свій кольор, голосуючи то за Клінтона, то за Буша - двічі, то знов за Обаму. Так що штати тут треба ділити не на дві частини, а на три - ліва, права, та помірна. Подивитись це графічно можна тут:
http://www.usatoday.com/news/politics/election2008/electoral-vote-tracker.htm
(На справді треба аналіз робити на рівні районів, counties, які набагато більш стабільні в політичних нахилах.)

А якщо дивитись далі в минуле, наприклад 20-30 років назад, то тоді взагалі майже вся країна голосувала за Республіканців, принайми за Рейгана. В 1980-му він виграв 44 штата і 489 електоральних голосів, проти 6 штатів і 49 електоралних голосів Картера. Тобто від набрав електоральних голосів в 10 разів більше Картера! Дивись діаграму: http://www.presidentelect.org/e1980.html

А в 1984-му, Рейган взагалі виграв 49 штатів і 525 електоралних голосів, залишаючи Мондейлу тільку Монтану (і нещасних 13 електоральних голосів), так як це був штат Мондейла. Рейган міг би взяти в той раз і Монтану, але, як джентельмен, не провадив там виборчої кампанії і залишив його демократу. Діаграма тут: http://www.presidentelect.org/e1984.html

Так що коли Американські ліві намагаются спаплюжити спадщину Рейгана, вони це роблять несправедливо, бо його справді любила вся країна.

Доречі, як ти можеш побачити на цих оригінальних картах, до 1988 року червоний був кольором демократів, так же як і по всьому світові червоний - це кольор лівих. Але Американськи медіа змінили кольори. Це таке цікаве намагання американских лівих приховати свої справжні кольори. Так і постає така кумедна ситуація коли ліберал в Америці, в Європі зветсья соціалістом. А ліберал в Європі, в Америці називається консерватором. А червоні в Європі чомусь стали синіми в Америці. Сміх та й годі.

Ще цікавійший факт політичного аналізу, це те що в 2004-му, за Буша проголосувало 2.506 районів (counties) Америки, тоді як за Керрі проголосувало тільки 535 районів Америки, або 33.300.000 квадратних міль проти 779.000 квадратних міль. Якщо ти подивишся на карту районів виборів 2004-го, то ти побачиш червоне море із синіми острівками: http://www.usatoday.com/news/politicselections/vote2004/countymap.htm

Наприклад, більшість районів штату Нью-Йорк є червоними, але місто Нью-Йорк тягне цілий штат на блакитну площину. Така ж сама ситуація і в штаті Пенсильванія, де майже весь штат червоний, але Філаделфія, Скрентон і Піттсбурґ можуть тягнути весь штат на синю сторону.

Доречі і в 2000-му, і в 2008-му, ця карта виглядає майже так само:
2000: http://www.usatoday.com/news/politicselections/vote2004/countymap2000.htm
2008: http://www.usatoday.com/news/politics/election2008/results.htm

Справа в тому що міста Америки здебільшого голосують за демократів, а передмістя та сільскі райони голосують за республіканців. Тому більшість теріторії Америки є червона.

Класова та освітня різниця також цікава. В демократичній партії переважають вищи класи та нижні, а в республіканській партії переважає середній клас. Тому і зрозуміло чому міста голосують за демократів, бо в містах Америки живуть як найбідніші, так і найбагатші Американці. Тоді, як в передмістях і в сільских районах переважає середній клас.

Якщо подивитися на освіту, то ситуація також подібна. В республіканській партії більше людей, які мають вищу освіту, але тут переважають люди з дипломами бакалавра та магістра. А більшість із тих хто має докторати є демократами. Так як і більшість із тих хто має тільки шкільний диплом, і переважна більшість із тих хто має незакінчену шкільну освіту. Це й не дивно - бо в багатьох великих містах Америки, більше як 50% афро-американських студентів на закінчують школу (High School).

Також цікавий той факт що більшість мільонерів є республіканцями, але більшість мільярдерів є демократами. Більшість професорів (70-80%) є демократами, як і більшість адвокатів (60-70%) і журналістів (85%), але в бізнесі, в армії, у фермерстві переважають республіканці (70-90 відсотків).

Можна багато ще чого сказати, але одна річ ясна - не все так просто як ці писаки написали і ти з ентузіазмом переклав. Якщо ліберані американці хочуть відділитися від консервативних, їм придется імпортувати свою їжу, імпротувати робітників корпорацій, і підходити під протекторат ООН, або ризикувати стати частиною Російскої або Китайскої імперії, бо своїх вояків в них один, два і обрахувався. А сподіватись на енергетичну незалежність і зовсім не буде можливості, бо майже вся і нафта, і вуголь, і вітряки, знаходяться в червоних районах.

А про низький рівень розлучень в синіх штатах, це вже взагалі смішно. Справа в тому що в синіх штатах багато людей не бачать моральних проблем із сексом без шлюбу і набагато менше взагалі одружуються, тому і рівень розлучень нижче. А в червоних штатах більшість ще вірить у святість шлюбу, тому і набагато більше одружуються.

Доречі, більшість університетів Америки знаходяться не в містах, а в передмістях та сільскій місцевості, тобто в червоних районах.

Я забув до цього додати що республіканці, як люди, щасливищі ніж демократи на 50%. (Вчені соціологи кажуть що це тому що серед них найбільш релегійні люди.)
http://pewresearch.org/pubs/?ChartID=7
http://www.livescience.com/strangenews/060315_happiness_pew.html
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/07/AR2008020701904.html

Республіканці також мають набагато краще психологічне здоров'я, аніж демократи або інщі американці, здебільшого з тих самих причин.
http://www.gallup.com/poll/102943/Republicans-Report-Much-Better-Mental-Health-Than-Others.aspx

Так що, в синіх районах Америки (і в лавах лівих партій тa серед атеїстів) знаходиться переважна більшість депресивного населення Америки і користувачів найпопулярнішого медикамента від депресії - всемогутній Прозак (Prozac).
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A29751-2004Dec2.html

Також мушу додати, що україно-американці історично голосують за Республіканців, десь на 70 відсотків! І вони мають на це всі історичні підстави.

No comments:

Post a Comment

Feel free to leave your comments and reactions here.